Šumavský Skimaraton


Přišel čas na oblíbený Šumavský skimaraton, těšili jsme se na tento závod, neboť na Šumavě se nám vždy líbilo a pokaždé byla velice kvalitně připravená trať. Takže jsme neváhali a v pátek vyrazili vstříc další dávce závodů.

V týdnu před závodem byla na celém našem území velmi silná obleva s vytrvalým deštěm. Říkal jsem si, že při takovém množství sněhu by to uskutečnění závodů nemělo ohrozit. Jenže pršelo opravdu vydatně a tak musela být trať zredukována na pár detailů. Ale v pátek, akorát při výjezdu nás zastihla zpráva, že se kvůli sněhu musela sloučit dlouhá a krátká trať na jeden závod a vzdálenost upravena na 28,5km pro bruslení i klasickou techniku. S tím, že start bude na Modravě a cíl na Kvildě. Počasí prostě neporoučíme.

Velký finish

Pro sobotní bruslení panovalo pěkné, slunečné počasí a kdo měl čas, tak se při závodě mohl pokochat místní krajinou. Organizačně doprava závodníků na Modravu šlapala, jak měla, takže si každý mohl užít pěkně připravený závod. První tři kilometry od startu se jelo spíše lehčí tempo, ale jen do prvního výraznějšího kopce na Ptačí nádrž, kdy nastoupil Petr Javůrek a tím si vypracoval náskok po zbytek závodu. Nejtěžší úsek závod patřil tradičně nekonečnému výjezdu na Černou horu, kdy je každý rád, že už ho má za sebou a může se pustit do sjezdu k pramenu Vltavy. Ve druhé polovině závodu se mi začalo jet hodně dobře, sil bylo dost a tak jsem mohl dojet do cíle na pěkném celkovém 8. místě a 3. v kategorii. Vítězem se stal Petr Javůrek z Kasper Swix teamu a druhý dojel David Šrůtek (Rossignol racing team). Další z naše týmu Přéma Macl obsadil ve své kategorii první místo.

28,5 km skate


Hodně příjemné potom bylo volné pozdní odpoledne na Kvildě, kde člověk může s kolegy probrat závod v některé z místních hospůdek na Kvildě, či zajít na kafíčko do místní výborné pekárny.

A už to vře


Klasický, hlavní závod se uskutečnil v neděli dopoledne. Na start se postavilo bez mála 550 závodníků z 15. zemí. Start proběhl opět na Modravě po identické trati ze soboty. Ze začátku se vytvořil balík přibližně šestnácti závodníků. Opět jako při bruslení začaly rozhodovat výjezdy, kdy se od skupiny oddělil Jan Šrail pronásledovaný Petrem Veberem. Postupně si ale Honza vypracovával výraznější náskok, který udržel do konce závodu. Já jsem se ze začátku snažil držet tempo s přední skupinkou. To se mi dařilo zhruba do poloviny závodu, po sjezdu k pramenu Vltavy jsem začal cítit včerejší závod, a že pomalu dochází síly. Snažil jsem se co to dalo, ale cca 5km před cílem už nebylo moc z čeho brát a tak jsem se připravil o první desítku a do cíle dojel na celkovém 18. místě / 2. v kategorii.



28.5km klasicky


Celkovým vítězem se stal Jan Šrail (Team Pioneer Investments – Craft), druhým v cíli byl Tomáš Veber ( Kasper Swix team).4

Teamové vítězství jako třešnička 


V neděli se vyhlašovala i teamová soutěž o titul Šumavák team, ve které zvítězil Kasper Swix team před Žižkovskými Tygry a Silvini Madshus Teamem.

I přes nepřízeň počasí, která panovala týden před Šumavákem organizátoři opět předvedli, že si dokáží poradit i s hodně špatnými podmínkami a závody uspořádat, čímž jim patří velký dík.

Komentáře

Oblíbené příspěvky